Mælkeproducent Tage Krab glæder sig over om et års tid at kunne levere gyllen til det nye biogasanlæg i Hjartbro
Af Leif Christensen/LLN Press
– Der er kun fordele for mig.
Den klare melding kommer fra Tage Krab, der har 283 køer i sin mælkeproduktion på gården Frydendahl i Kastrup ved Gram. En besætning, der om et års tid vil levere gyllen til det nye anlæg, Sønderjysk Biogas amba, hvor første spadestik formentlig skal tages her i foråret.
Tage Krab glæder sig til, at gyllen fra de 283 køer i stalden kan sendes til behandling på biogasanlægget. Det giver kun fordele for ham.
Da han fik kendskab til tanken om at etablere anlægget ved Hjartbro, var han straks positiv. Senest er han også valgt ind i bestyrelsen og følger planlægningen på nærmeste hold:
– Det er dejligt, det er bønder, der ejer anlægget. Det er for mig en stor fordel, så jeg har ikke været i tvivl, om jeg skulle lave en aftale om at levere gyllen til anlægget, noterer Tage Krab.
Glæder naboerne
Hans besætning ligger tæt på byen, og når der køres gylle ud på markerne, kan det lugtes i byen. Fremover skal gyllen køres til behandling i biogasanlægget, inden det ender på markerne, og dermed slipper naboerne i byen for den upopulære lugt, når Tage Krab kører gylle ud.
– Med kun 130 hektar jord er jeg også nødt til at have en gylleaftale ved siden af, og det er der heller ingen problemer med, men det vil altid være lettere at komme af med afgasset biogas fra Sønderjysk Biogas, fortsætter mælkeproducenten.
– Det er også dejligt, at anlægget vil tage dybstrøelsen med, for det er ikke rart at have det liggende i en stak på markerne, lyder det videre.
Gylle uden spildevand
Tage Krab ønsker dog samtidig, at han kan levere den bedst mulige gylle til anlægget, så det har været med i planlægningen af tilbygningen:
– Hidtil er spildevandet fra bl.a. rengøringen af malkestalden og tankvask røget med gyllen op i gylletanken og siden kørt ud på markerne, men det er der ændret på. Vandet ledes nu udenom gyllen, forklarer Tage Krab.
Vandet ender reelt stadig i gyllebeholderen, men det gør gyllen ikke – det hentes direkte fra staldene og fortyndes altså ikke med vand.
Har det hele
Sønderjysk Biogas har benyttet sig af Marina Berndt fra Sønderjysk Landboforening som projektleder, og det valg har Tage Krab kun positivt at sige om:
– De har erfaringen og ekspertisen omkring det, så det er et oplagt valg, siger Tage Krab, der også benytter sig af de mange tilbud fra rådgivningen i sin bedrift. Det gælder bl.a. rådgivning om økonomi, planteavl, kvæg, skat og regnskab:
– Det er en stor fordel, de har det hele samlet i huset og kan samarbejde om det, påpeger Tage Krab.
Tage Krab var ikke i tvivl om, at han skulle levere gyllen til biogasanlægget i stedet for til gyllebeholderen på gården.
Fakta: Tage Krab er niende generation på Frydendahl ved Gram. Besætningen består af 283 køer. Kvierne sendes på kviehotel. Driver 130 hektar med græs, majs og korn. Har tre medarbejdere.